Hot-dogi z Żabki przygotowane przez robota
W warszawskim sklepie Żabka Nano hot dogi przygotowuje robot VeloxFood według pomysłu i produkcji krakowskiej firmy VeloxAlpha, w designerskiej oprawie autorstwa Hanczarstudio i Arsretail.
Całe urządzenie waży max. 1500 kg, kubatura przestrzeni roboczej to 2,5 m3, ramię robota ma długość 90 cm i może podnieść nawet 5 kg. Lodówka mieści 36 małych i dużych kompletów do przygotowywania hot dogów.
© VeloxAlpha, Arsretail, Hanczarstudio
Automatykę, oprogramowanie i procesy stworzyła firma VeloxAlpha. Za projekt funkcjonalny i formę obudowy odpowiedzialne były studnia projektowe Arsretail i Hanczarstudio.
— Projekt VeloxFood jest rodzajem obiektu w obiekcie. Duże znaczenie ma sprawna implementacja, szybki czas składania i możliwość postawienia w danej lokalizacji. Kluczowe były zasady ergonomii — opowiada Szymon Hanczar.
— Projektujemy dla branży retail od 19 lat i realizacja projektu opartego na wykorzystaniu robotów oznaczała dla nas nowe doświadczenia i możliwość realizacji naszych zawodowych marzeń. Pracowaliśmy nad nim w okresie pandemii i ograniczeń, co dało nam poczucie, że to, co projektujemy wpływa na automatyzację naszego życia, a zarazem zwiększa bezpieczeństwo. Wsparliśmy doświadczoną firmę, która już w 2020 postanowiła, że wdroży to rozwiązanie i dostrzegła wartość we współpracy z ekspertami w dziedzinie retail i projektowania przemysłowego. Dla nas ten projekt jest naturalnym krokiem naprzód w kreowaniu nowych rozwiązań, oswajania użytkowników z nimi i budowania ich przyjaznego odbioru. To kolejny projekt, w którym tradycyjne rozwiązania sprzedaży i obsługi klienta ustępują miejsca nowym technologiom — opowiada Łukasz Derlecki z Arsretail.
© VeloxAlpha, Arsretail, Hanczarstudio
Projektanci dogłębnie przeanalizowali zagadnienie, stworzyli briefy dla klienta oraz projekty koncepcyjne i opracowali produkt w szybkim czasie od lutego do lipca 2021 roku. Najtrudniejszym wyzwaniem było projektowanie w czasie rzeczywistym, ponieważ wiele elementów ulegało zmianie w trakcie procesu i trzeba było modyfikować założenia. Ważna była dostępność urządzenia i jego wielkość, względy praktyczne w spełnianiu wymogów higienicznych, wysokość blatu roboczego i swoisty robotyczny teatr, który twórcy chcieli zaprezentować. Powstało kilka wariantów projektu o różnych gabarytach, a każda zmiana pociągała dodatkowe prace designerów i inżynierów. Projektanci uwzględnili również potrzeby osób z niepełnosprawnościami dobierając przemyślane materiały oraz odpowiednią wysokości panelu sterującego czy tzw. pick up gate.
Według firmy VeloxAlpha jest to pionierski projekt w Polsce. VeloxFood przygotowuje kilka hot dogów podczas jednego zamówienia, a czas oczekiwania na ciepły posiłek, serwowany „w biegu", jest zoptymalizowany i dostosowany do wymagań klienta. Zespół, który pracował nad robotem składa się ze specjalistów od robotyki i zaawansowanego oprogramowania oraz projektantów wzornictwa. Autorami projektu są Łukasz Derlacki, Magdalena Kasprzyca. Szymon Hanczar i Przemysław Słowik.
VeloxAlpha SA z siedzibą w Krakowie, jest firmą zajmującą się robotyką i technologią oprogramowania, skoncentrowaną na dostarczaniu funkcjonalnych rozwiązań dla handlu detalicznego i restauracji szybkiej obsługi (QSR).