Jak unikać efektu skórki pomarańczowej
Czy kiedykolwiek twoja warstwa conformal coating wyglądała jak skórka pomarańczowa? Artykuł wyjaśnia podstawy tego zjawiska oraz przedstawia proste sposoby jego unikania.
Czym jest skórka pomarańczowa i co jest jej przyczyną?
Według doświadczeń specjalistów HumiSeal, nierówna powierzchnia, wyglądająca jak skórka pomarańczowa, zwykle powstaje w rezultacie gwałtownego wystawienia powstałej warstwy na ciepło oraz nadmuch.
© HumiSeal
Efekt skórki pomarańczowej dotyczy niemal wyłącznie powłok conformal coating bazujących na rozpuszczalnikach, takich jak akryle, uretany I syntetyczna guma. Sam efekt ma swoje źródło w nierównym wysychaniu samej powierzchni utworzonej warstwy ochronnej. Jeśli wystawia się świeżo zaaplikowaną warstwę na zbyt intensywny lub zbyt gorący nawiew, powierzchnia warstwy szybko wyschnie, a pod nią dalej znajdować się będzie niezastygnięta ciecz. Jednym ze skutków takiego scenariusza będzie uwięzienie pęcherzyków gazów w niezastygniętej części. Inną bezpośrednią przyczyną może być również to, że powierzchnia zostaje zbyt szybko ‘zamrożona’, zanim będzie miała szansę w pełni rozlać się w gładką powłokę. Powstaje wówczas nierówna powierzchnia, potocznie zwana ‘skórką pomarańczową; czy ‘skórą aligatora’.
© HumiSeal
Najprostszym sposobem sprawdzenia czy to w istocie ciepły nadmuch jest przyczyną kłopotów jest pokrycie płytki stosowanym wcześniej środkiem I pozostawienie do wyschnięcia w temperaturze otoczenia. Jeśli efekt skórki znika, można być pewnym że to nadmuch jest przyczyną. Jeśli nie, kolejnym podejrzanym jest energia powierzchniowa, a także wiele innych możliwych przyczyn, nieujętych w tym artykule.